De Schatkamer

Museum Gouda

Opdracht

Teneinde de kosten van externe depots te besparen en het publiek deelgenoot te maken van de totale collectie, wilde Museum Gouda haar grootste zaal inrichten als een open (toegankelijk) depot. Ons is gevraagd een ‘schatkamer’ te ontwerpen die tienduizenden objecten kan herbergen, die voldoet aan alle klimaat- en beveiligingseisen en die de prachtige middeleeuwse zaal volledig intact houdt.

Ontwerp

Het depot hebben we verpakt in een multifunctionele hermetische ‘doos’, met hierin de stellingkasten, een werkkamer en een filmzaal. De zelfdragende constructie van 2 verdiepingen raakt en tast het monumentale gebouw nergens aan. Dat de sfeer en de grootte van de oude zaal nog wel ervaren wordt, is te danken aan een ingreep waarbij de oorspronkelijke zichtlijnen behouden zijn gebleven: de directe looproute naar een aangrenzende zaal snijdt het gehele depot in tweeën. Deze corridor geeft veel lucht en biedt tevens toegang tot alle stellingen. Rondom het depot hebben wij een topstukken-opstelling gecreëerd die een ‘koninklijke’ route biedt door de collectie. Ten gunste van deze route, is de begane grond van het depot in museaal witte verf ‘gedompeld’, de rest is kaal en heeft een puur functionele aanblik, net zoals die van een gangbaar depot. En hoewel een depot misschien altijd in ruste lijkt, toont een oversized digitale objectenteller het tegendeel: een depot is continu in beweging! Opgeleverd in oktober 2013.

Complot

Samenwerking Rudolf Das en Kim de Regt

Foto’s

William Moore

© Copyright 2015 PLOT | Webdevelopment by Drexhage Media