Mix Match Museum

Kröller Müller Museum

OPDRACHT

Het concept van Mix Match Museum komt voort uit de succesvolle ‘Expose’-tentoonstellingen (zie Expose 1 en 2), waarbij het publiek als gastcurator optreedt. Bij deze versie stelde het publiek een tentoonstelling samen uit een ‘online depot’ van kunstwerken en objecten, van 6 gerenommeerde musea: Amsterdam Museum, Museum Boerhaave, Groninger Museum, Twentse Welle, Van Abbe Museum en Kröller-Müller Museum. De gastcuratoren konden daarbij ook kiezen in welk museum zij hun unieke selectie wilden presenteren.

Mix Match Museum werd een groot succes. Het Kröller-Müller Museum ontving 167 tentoonstellingsconcepten, uit een totaal van 669 inzendingen. Het museum selecteerde zeven boeiend gemotiveerde inzendingen, die samen met de gastconservatoren werden uitgewerkt tot een echte tentoonstelling.

ONTWERP

Bij een normale museale tentoonstelling is de samensteller hiervan, de conservator, op de achtergrond anoniem aanwezig en is de motivatie is veelal kunsthistorisch en algemeen luidend. Bij Mix Match Museum hebben wij de zéér persoonlijke gevoelens, motivatie en keuze van de gastcurator, nadrukkelijk weergegeven in de introductieteksten. Ook kreeg iedere gastconservator zijn eigen kleur. Kleuren mengden zich bij de dubbel gekozen (kunst)objecten.

De bezoekers in de tentoonstelling konden zelf ook voor gastcurator spelen door op grote magneetborden hun eigen tentoonstelling samen te stellen uit de 300 (kunst)objecten uit 6 musea.

Foto’s

Marjon Gemmeke en Rudolf Das

 

© Copyright 2022 PLOT | Webdevelopment by Drexhage Media